Tarım İl Müdürlüğü ve Çankırı Karatekin Üniversitesi tarafından 16 Ekim Dünya Gıda Günü kapsamında Su Yönetimi ve Gıda Güvenliği Paneli düzenlendi.
Bu yıl FAO tarafından belirlenen konu; dünyanın doğal sistemlerinin ihmal edilmeye devam edilmesinin sadece bizleri değil, çocuklarımızı ve hatta çocuklarımızın çocuklarını da etkileyeceği gerçeğinin farkına varılarak; Su hayattır, su gıda demektir. Kimseyi geride bırakma" olarak belirlendi.
ÇAKÜ Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, Çankırı Karatekin Üniversitesi olarak insan odaklılığı üzerinde yoğunlaştıklarını söyledi. Geleceği inşa edecek insanın en iyi, en güzel, en konforlu şartlarda yetişmesi gerektiğini belirten Çiftçi, "Dolayısıyla sağlığımız noktasında da bizim şimdiden bazı yatırımları yapmamız, bazı alanlarda farkındalık oluşturmamız, kötüye giden yerlerde 'dur' diyebileceğimiz alımlar ve yetkinlik oluşturmamız da önem arz etmektedir." dedi.
Tarım İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün de sağlık ve refahın besleyici gıdaların varlığına ve bunlara erişilebilirliğe bağlı olduğunu dile getirdi. Gıda Tarım Örgütü'nün 1979 yılında bugünü Gıda Günü olarak belirlediğini hatırlatan Düzgün, "Herkesin eşit şekilde gıdaya ulaşımının sağlanması öncelikli hedefleri arasına alındı." dedi.Dünya Gıda Günü'nün bu yılki teması 'Su hayattır', 'Su gıdadır' ve 'Kimseyi geride bırakma' üzerinedir. Su gıdadır, refahtır, hayatın kendisidir. Çok sayıda insan sudan mahrum iken bir kısmımız da hiç bitmeyecek gibi kullanmaktayız. Bu tema suyun yaşam için ne kadar elzem olduğunu ve gıdamızın temeli olan suyun kritik rolünü vurgulamayı hedeflemektedir. Hızlı nüfus artışı, ekonomik gelişme ve iklim değişikliğinin su mevcudiyetini tehdit etmesi nedeniyle suyu akıllıca yönetmenin önemli olduğunu bilmeliyiz." diyerek konuşmasına son verdi.
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı Ve Lokman Hekim Üniversitesi Rektörü Prof Dr Fatih Gültekin'in sunumunun ardından Tarım ve Su, Pestisitler ve Gıda Güvenliği, Gıdalarda GDO Tespiti, Hayvanlarda Su Ayak İzi, İklim Değişikliği ve Su Kaynakları Kullanımındsa Tarımsal Stratejiler,Organik Gıda Üretimi, Gıdalardaki Mikrobiyolojik Tehlikeler, Gıdalardaki Toksik Bileşenler, Gıdalarda Akrilamid Oluşumu ve Azaltma Yöntemleri, gıda Etiketi Okuryazarlığı başlıkları ele alındı.
İlimizde faaliyet gösteren 15 işletmemizde üretimi yapılan gıdalar ile yöresel ürünler standları gezilerek ikramlar sunuldu.