Gıda güvenilirliği çalışmaları, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine göre gıda zincirinin tüm aşamalarında tüketici sağlığının korunması ve güvenilir gıda arzının sağlanması amacıyla; ilimizde üretilen, satılan ve toplu tüketime sunulan gıda maddelerinin güvenirliliğine yönelik denetimler; riske dayalı denetimler, rutin denetimler, Bakanlık/İl Yıllık Programı kapsamında numune denetimleri, 174 Alo Gıda hattı şikâyet ve ihbar denetimleri ile takip denetimleri şeklinde yürütülmektedir. Bunların dışında özel günler, özel dönemlerde de denetimler yapılmaktadır.
Bu kapsamda ramazan ayı münasebetiyle ilimiz genelinde gerçekleştirilen denetimlerimiz sıklaştırılmıştır. Denetimlerde ramazan ayında tüketimi artan fırıncılık ürünleri, unlu mamuller ve şekerleme başta olmak üzere et/et ürünleri, süt/süt ürünleri üreten, depolayan ve satışını yapan işletmelere ve lokantalara ağırlık verilmektedir.
Gıda işletmelerinde gerekli hijyen tedbirlerinin alınması yönünde bilgilendirmeler yapılmakta olup gıda güvenliği ve hijyen hakkında eksiklikleri görülen işletmeler uyarılmaktadır.
Ayrıca “ramazan paketi" adı altında muhtelif gıdaların bir arada yer aldığı paketlerin satış ve dağıtımının yapıldığı iş yerlerine yönelik denetimler yapılarak paket içeriğinde bulunan gıdaların son tüketim tarihi ile etiket bilgileri kontrol edilmektedir.
İl Müdürümüz Latif CANDAN, vatandaşlarımızın açıkta satılan, menşei belli olmayan bozuk ve sağlıksız ürünler satın almamaları, gıda ürünleri alırken özellikle etiket bilgileri ile muhafaza koşularının uygun olup olmadığına dikkat etmeleri gerektiğini belirterek tüketici bilincinin giderek arttığı ilimizde Alo Gıda 174 hattına gelen ihbar ve şikayetler ile halkımızın denetimlere katkı sağladığını, denetimlerde uygunsuzluk tespit edilen işletmelere yasal işlem uygulanacağını söyledi.
Ramazan ayı boyunca gıda güvenliğini sağlamak adına kontroller aralıksız devam edecektir.