Eldivan İlçesi Seydi Köyünde Celal Tekmen adlı yetiştirici tarafından 70 anaç Romanov koyunları ile çiftlik kuruldu. Yaklaşık 30 dekar araziye sahip çiftlik 05/01/2015 tarihinde İl Müdürümüz Osman ÇAKIR tarafından ziyaret edildi. Çiftlikte yetiştirciliği yapılan Romanov koyunun en önemli özelliği, yüksek döl verimi ve üstün analık kabiliyeti ile birçok ülkede melezleme çalışmalarında kullanılmasıdır. Yüksek döl verimine sahip bu ırk, koyun ırkları içerisinde 3- 4 aylık yaş gibi en erken cinsi olgunluğa ulaşan özelliği ile dikkati çekmektedir. Bununla birlikte mevsime bağlı kızgınlık göstermeyen bu ırkın yılın her mevsiminde çiftleştirilebilmesi, ikiz üçüz hatta dördüz yavru verimiyle kuzu eti üretiminde ilk sırada tercih edilen ırk olarak öne çıkmaktadır. "Kuzu makinesi" olarak dünya literatürüne geçen Romanov ırkını diğer doğurgan koyun ırklarından ayıran ve avantajlı kılan özelliklerinden birisi de, kuzularında yaşama gücünün yüksek olmasıdır. Romanov koyununun kuzu büyütme kabiliyetinin iyi olması, sürü koyunculuğuna uygunluğu, uzun mesafelere (12-13km) yürüme kabiliyetlerinin iyi olması, uzun süre damızlıkta tutulabilmeleri ,yaşadıkları bölgelere adaptasyon kabiliyetlerinin yüksek olması Romanov koyun ırkını vazgeçilmez ve karlı bir koyunculuk için avantajlı kılmaktadır. Romanov koyunu herhangi bir başka ırkın kanını taşımayan saf bir ırktır. Bu özelliği nedeniyle melezlemede arzulanan melez azmanlığı ile artan kuzu sayısı ve yüksek yaşama gücü ile dünyanın birçok ülkesinde melezleme çalışmalarında kullanılmaktadır. Anavatanı Rusya olan Romanov koyunu kanaatkâr bir ırk olup soğuk ve sıcak iklime uyum sağlamış kısa kuyruklu, değişik tonda gri renkli yapağıya sahiptir. Çift katlı yapağı örtüsüne sahip olan Romanov ırkında yapağı arasında yerleşik kılçık kıllar, mevsime göre değişik özellikler göstererek, mükemmel bir ısı izolasyonu sağlamaktadır.
Romanov koyunu fiziki özellikleri; ortalama yapağı gömleği ağırlığı 4.5 kg olup ergin canlı ağırlık erkeklerde 50-70 ve dişilerde 40-50 kg civarındadır. 6-7 aylık kuzularda kesim ağırlığı 35 kg dır. Bacakları vücutlarına göre biraz kısadır. Her iki cinsiyet boynuzsuz olup baş ve bacaklarda beyaz lekeler bulunur. Dişilerde döl veriminin yüksek oluşuna işaret eden bel çukuru dikkat çekici şekilde belirgin iken erkeklerde ise vücut arkadan öne doğru gelişme gösterip döş kısmı kaslı olup ve yele şeklinde kıllarla kaplıdır. Kuzularda ilk doğduklarında siyah kıl tipi, parlak siyah renkli olup ilerleyen yaşlarda grimsi mavi yapağı örtüsüne sahip olurlar. . 100 günlük laktasyonda 150 kg, rekortmen hayvanlardan 200-250 kg civarında süt alınabilmektedir. Sütteki yağ oranı %7,5 olup folik asit miktarı bakımından koyun ırkları içinde en yüksek değere sahiptir. Yılda 2 doğum veya iki yılda 3 doğum özelliğine sahip Romanov ırkında kızgınlık süresi 60 saat civarında olup diğer tüm koyun ırklarından daha uzundur.
İl Müdürümüz Osman ÇAKIR'a bilgi veren Çiftlik yetkilileri 2 aya yakın zamandır koyunlara baktıklarını, doğumlarının başladığını ve bölge için iyi bir ırk olduğunu dile getirdiler. Yine yeni bir işletme kurmak istediklerini sayıyı artırarak bölgeye damızlık satışı yapmak istediklerini vurguladılar.
Konuya ilişkin bir açıklama yapan İl Müdürümüz Osman ÇAKIR " Romanov Koyunlarının sayısının artması İlimiz ve bölge koyunculuğunun gelişmesine büyük katkı sağlayacak olup, yetiştiricimizin bakım, besleme, hayvan hastalık ve zararlıları ile ilgili tedbirleri alarak ilimiz koyunculuğuna katkı sağlamasını beklemekteyiz" dedi.