Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
ÇANKIRI İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    İL MÜDÜRÜ
    İL MÜDÜR YARDIMCILARI
    ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    BİRİMLER
    ​MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
  • E-HİZMETLER
    ONLİNE İŞLEMLER
  • PROJELER
    KIRSAL DEZAVANTAJLI ALANLAR KALKINMA PROJESİ
    • DEMONSTRASYON ÇAĞRILARI
    • HİBE ÇAĞRILARI
  • YAYINLAR
    2024 YILI ÇALIŞMA RAPORU
  • BASIN
    ÇANKIRI HAKKINDA
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksÇankırı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Haber

İlimiz Çerkeş İlçesi Dikenli Köyünde Mera Açılış Töreni Düzenlendi..!

17.06.2015 / Gösterim Sayısı : 81 / Arşiv

İlimiz Çerkeş İlçesi Dikenli Köyünde ıslahı yapılan 11.244 dekarlık meranın açılış törenine Vali Yardımcısı ve Mera Komisyonu Başkanı Sayın Ahmet ATILKAN, Çerkeş Kaymakamı Cengiz ÜNSAL, Çerkeş Belediye Başkanı Hasan SOPACI, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Hayrettin KENDİR, İl Müdür Vekilimiz Halil TEKİN, İl Müdürü Yardımcısı Nuri USTAOĞLU, Şube Müdürlerimiz, İlçe Müdürlerimiz ile İlimiz ve İlçemizde bulunan kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, İl Müdürlüğümüz teknik personelleri ile çok sayıda davetli katıldı.


Gerçekleştirilen proje çalışmaları nedeniyle emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasına başlayan Dikenli Köyü Muhtarı Nurettin Ilıca, "Bu çalışma köyümüz hayvancılığı için çok önemli. Çünkü hayvancılık bizim en önemli geçim kaynağımız. Mera ıslah çalışmaları sonrasında köyümüze daha fazla ekonomik girdi sağlanacak" dedi.


Daha sonra İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Halil TEKİN; "Çankırı da, halkın 1. derece geçim kaynağını teşkil eden iktisadi bir sektördür. Gayrisafi milli hasılanın da % 20' lik kısmı tarımdan elde edilir. İlimiz yüzölçümünün % 60'lık kısmı tarım arazisidir. Bu alanında 149.520 hektarı meradır. Bu meralarımızın 142 bin 477 hektarlık kısmı tespit edilmiştir. İlimizde bulunan 397 yerleşim biriminden 395finde tespit işlemi, 241 yerleşim biriminde tahdit işlemi, 142 yerleşim biriminde de tahsis işlemi bitirilmiştir. Tahsis işlemi biten 6 köyde ise Mera Yönetim Birliği kurulmuştur. İlimizde şu ana kadar 5 köyde 12 bin 138 dekar alanda mera ıslahı ve amenajman projesi uygulanarak kullanıma açılmıştır. Mera ıslahı biten 5 projenin toplam maliyeti 671 bin 575 TL'dir" dedi.

Proje çalışması hakkında da bilgi veren Halil TEKİN, "

erkeş İlçesi Dikenli Köyü Mera Islah ve Amenajman Projesi kapsamında da 2012-2015 yılı arasında 11.244 Da. Alanda çalışma yapılmıştır. 4.000 kg korunga ve 2.200 kg macarfiği tohumu ekimi ve 24.450 kg 20.20.0 kompoze gübre dağıtımı yapılmıştır. Bu projemizin de toplam maliyeti 138.950 TL'dir. Ilgaz İlçesi İkikavak ve Korgun İlçesi Karatekin Köylerinde ki projelerimiz halen devam etmektedir. Orta İlçesi Özlü Köyünde yürütülen proje ise bu yıl başlamıştır.


Islahını yaptığımız meraların aşırı otlatma baskısı altında kalmadan planlı bir şekilde kullanılması verimliliğini ve ömrünü uzatacaktır. Bu sebeple 2015 yılında Dikenli Köyümüzde mera yönetim birliği kurulmuştur" dedi


Mera çalışmasının Çerkeş ekonomisine önemli katkı sağlayacağını belirterek konuşmasına başlayan Çerkeş Kaymakamı Cengiz Uysal, "Çerkeş'in en önemli gelir kaynağı hayvancılıktır. Bu nedenle bu bölgede meraların ıslah edilmesi ekonomiye büyük katkı sağlayacaktır, diyerek açılışını yaptığımız meramızın hayırlı olmasını temenni ederken emeği geçen mesai arkadaşlarıma, Proje Koordinatörü Prof. Dr. Hayrettin KENDİR hocamıza, köy muhtarımıza, köy halkına ve yardımlarını esirgemeyen Bakanlığımız Bitkisel Üretim Gelen Müdürlüğüne ve Çayır Mera Daire Başkanlığımıza teşekkür eder, programımıza teşrif eden siz değerli misafirlerimize de şükran ve saygılarımı sunarım" dedi.

 

Mera Komisyonu Başkanı, Vali Yardımcısı Sayın Ahmet ATILKAN, "Çankırı'mız geçmişten günümüze göç veren illerin başında geliyor. Bu topraklar yöre insanını doyurmadığı için başta Ankara olmak üzere İstanbul'a, Karabük'e çevre şehirlere göç vermiş durumda. Bugün Çankırı'nın 180 bin nüfusu var. Bunun tabi 160 bini Çankırı'da 600 bine yakın Çankırılı da Türkiye'nin değişik illerinde yaşıyor. İnsanımızı doğduğu topraklarda tutmak devlet olarak en temel amacımız ama arazinin de bir kapasitesi var. Bu bakımdan bu araziyi en yüksek verimde değerlendirme açısından ki faaliyetler önem arz ediyor. Çankırı'da toplam yüzölçümümüzün  % 20'si meralardan oluşuyor. Buda 150 bin hektar bir araziye tekamül ediyor. Mera ağırlığının da büyük çoğunluğunu Korgun, Kurşunlu, Atkaracalar ve Çerkeş alıyor. Eskiden bu meralarda çok daha fazla hayvan otluyordu ama bugün köylerin boşalması sebebiyle bu miktar düşmüş vaziyette. İnşallah bu ve benzeri faaliyetlerle yöremiz çiftçisinin verimini arttıracak faaliyetler devam edecektir." dedi.


Çankırı'da meralar hakkında hukuken üç işlem yaptıklarını ifade eden sayın Ahmet ATILKAN "Tespit, tahdit ve tescil işlemi uyguluyoruz. Tespit konusunda 2 köyümüz kaldı. Devamında tahdit ve tescil işlemleri devam ediyor. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü önümüzdeki günlerde en çok ağırlığı mera konusuna verecektir. Çünkü en yüksek oranda verim elde etmeyi arzuluyoruz." dedi.


Atılkan, Çankırı'da hayvancılığın dışında bitkisel üretimi arttırmayı da hedeflediklerini belirterek "Çankırı'da tarım açısından en önemli yatırım, sulama projeleri oldu. Hali hazırda 40 bin hektar arazi sulanabiliyor. Ama devam eden önemli projeler Hamzalı ve Koyunbaba projelerimiz var. Bunun yanında yatırım programlarında 19 gölet proje inşaatı var. Bu projeler hayata geçtiğinde şuan var olan 40 bin hektar sulanabilir araziye 25 bin hektar alan daha katkı olacak. bu yöremiz çiftçisinin gelir düzeyini çok daha arttıracaktır. Bu bakımdan bu projelerde emeği geçen DSİ teşkilatını tebrik ediyorum." diyerek emeği geçenlere teşekkür etti.


Son olarak kürsüye gelen Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bölüm Başkanı ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Hayrettin KENDİR, Dikenli köyünde gerçekleştirilen mera ıslahı çalışmaları hakkında kısa bir bilgi verdi. Çankırı genelinde mera ıslah çalışmalarının sürdürüleceğini de aktaran Kendir, mera ıslahının sadece hayvancılık için değil toprağın da verimli olması açısından önemli bir çalışma olduğunu aktardı.


Konuşmaların ardından Vali Yardımcısı sayın Ahmet ATILKAN tarafından Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bölüm Başkanı Hayrettin KENDİR'e tuz lambası hediye edildi. Meranın açılış kurdelesi protokol tarafından kesilerek katılımcılara ikramda bulunuldu.​


Fotoğraf Galerisi (36)

Tüm fotoğrafları görüntülemek için buraya tıklayınız.
Son Haberler
...
Çiftçilerimizin Dikkatine!!!
...
Meyve Bahçelerinde Zirai Don Hakkında Eğitim T ...
...
​Çadır Ahır Hibe Sözleşmeleri İmzalandı
...
15. Uluslararası Tarım, Orman Ve İnsan Fotoğra ...
...
Çankırı'da Hububat Hasadına Başlandı
...
Çankırı'da Su Ürünleri Avlanma Yasağı Sona Eri ...

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Fatih Mahallesi Şehit A.Kadir Acar Sokak No:10 / ÇANKIRI

  • Telefon : 0376 213 76 17 - 0376 213 76 18

  • Faks : 0 376 213 15 80

  • E-Posta : cankiri@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın
©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI