ÇANKIRI
2024 YILI GENÇ GİRİŞİMCİ EĞİTİMİ
BAŞVURU ÇAĞRI İLANI
Başvuru Başlangıcı : 07.11.2024 Saat: 08:00
Başvuru Bitişi : 19.11.2024 Saat: 17:00
Tarım ve Orman Bakanlığı Etüt ve Projeler Daire Başkanlığı tarafından yürütülen Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (KDAKP) kapsamında kırsal dezavantajlı alanlarda yaşayan küçük ölçekli çiftçilerin refahının ve direncinin artırılması amacıyla 18-40 yaş aralığındaki (Başvuru tarihi itibariyle 41 yaşından gün almamış) gençlere yönelik olarak genç girişimci eğitimi programı uygulanacaktır.
2024 yılında KDAKP kapsamında yeni kırsal genç kesim işletmelerini desteklemek üzere (i) Bitkisel Üretim ve (ii) Hayvansal üretim konularında genç çiftçi eğitimlerinin Çankırı ilinde yapılması planlanmıştır. Eğitim Programı Kasım-Aralık ayı içerisinde Çankırı'da gerçekleştirilecektir. Bu program çerçevesinde, kendi işletmelerini kurmayı amaçlayan toplam 20 genç girişimciye yukarıda belirtilen konularda üretim teknikleri, işletme yönetimi ve örgütsel becerilerini geliştirmeye yönelik eğitimler verilecektir. Genç Çiftçi Eğitim Programını tamamlayan gençlerin 2024 yılında KDAKP Genç Girişimci Başlangıç Paketi Hibe Programından faydalanması amaçlamaktadır. 2024 yılında uygulanacak Genç Girişimci paketi hibe programından hazırlanacak projelerin niteliği ve bütçe doğrultusunda uygun bulunan projeler ile sözleşme imzalanacaktır.
Genç Çiftçi Eğitimlerini tamamlayan genç çiftçiler 2025 yılında Genç Girişimci Başlangıç Paketi için başvuru yapabileceklerdir. 2025 yılında uygulanacak olan Genç Girişimci Başlangıç Paketi Hibe Desteğinde, hibe oranı %70 KDAKP desteği ve %30 ayni/nakdi faydalanıcı katkısı şeklinde uygulanacaktır.
2024 yılında Çankırı ili EKK-1, EKK-2 ve EKK-3 kümelerinde Eğitimleri İPYB tarafından Çankırı ilinde gerçekleştirilecektir. 2024 yılı Genç Girişimci Eğitim Programı (i) Bitkisel Üretim ve (ii) Hayvansal üretim konularında uygulanacaktır.
Genç Girişimci Başlangıç Paketi (Gençlik İşletmeleri) Hibe Programının uygulanacağı EKK'lerde; Program kapsamında verilecek hibenin niteliği, başvuru sahiplerinde aranacak özellikler, hibe kullanımının şartları ve uygulama süreçlerini de içeren duyurular ilgili ÇDE, İPYB'ler tarafından yapılacaktır. Başvuru yapmak isteyenler, Hibe Kılavuzunu, Başvuru Formunu ve bilgilendirici diğer belgeleri İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinden temin edebileceklerdir.
Genç Girişimci Eğitimlerinden faydalanacak olan gençlerin seçimi, ilgili ÇPP'lerin de önerilerini dikkate alarak belirlenen seçim kriterlerine göre gerçekleştirilecektir. Gençlerin seçiminde:
- İş fikrini, kapsamını uygulamaya hazır olma,
- Net fikirlere sahip olma,
- Yatırım için istekli olma durumları da dikkate alınacaktır.
Genç Girişimci Eğitimlerinin süresi 3 gün olarak planlanmıştır.
Teorik eğitimler sabah 9.00'da başlayıp öğleden sonra 17.00'da sona erecek olup günlük 380 dakika ders işlenecektir. Eğitimler Genç Girişimci Eğiticilerin Eğitimi Programını tamamlayan İPYB personeli ve desteklenecek konularda İl Müdürlüğünde görevli teknik personel tarafından verilecektir. 3 günlük eğitim sürecinin sonunda genç çiftçilerin planladıkları yatırım topluluk önünde sunma ve savunma düzeyine gelmeleri beklenmektedir.
Detaylı İş ve Finansman Planları değerlendirilecek ve Genç Girişimci Başlangıç Paketi olarak adlandırılan hibe desteğini almaya hak kazanacaklardır. Genç Girişimci Başlangıç paketlerinde hibe oranı %70 KDAKP desteği ve %30 ayni/nakdi faydalanıcı katkısı şeklinde uygulanacaktır. KDAKP çerçevesinde uygulanacak olan Genç Girişimci Başlangıç Paketinde Hibeye Esas Yatırım Tutarı KDV hariç 22.000 Euro'yu (1.002.100 TL'yi); sağlanacak olan hibe desteği ise KDV hariç 15.400 Euro'yu (701.470 TL'yi) geçemez. Hibe Başvurusu kabul edilen yatırımcılar, hibe kapsamında satın alacakları tüm malların ve inşaat işlerinin KDV'sini kendileri karşılamak zorundadır. Yatırımların Tamamlama Süresi ise Hibe Sözleşmesinin imzalanmasından sonra en fazla 365 gündür. Eğitimini tamamlayan gençlere yönelik Genç Girişimci Başlangıç Paketi Hibe Programı 2025 yılında uygulanacaktır.
Genç Girişimci Başlangıç Paketi Hibe Programı desteklenecek konular KDAKP kapsamında Ekonomik Kalkınma Kümelerinin stratejik amaçlar ile uyumlu olmalıdır. Ekonomik Kalkınma Kümelerinin stratejik amaçlar rervize edildiği takdirde güncel stratejik amaçlar geçerli olacaktır.
Ekonomik Kalkınma Kümelerinin stratejik amaçları aşağıda belirtilmiştir.
EKK-1 Stratejik Amaçlar (Merkez, Kızılırmak, Yapraklı, Korgun) | |
Bitkisel Üretim | Hayvansal Üretim |
Çilek Üretimin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması | Küçükbaş Hayvancılığın Geliştirilmesi |
Kınalı Üzüm Üretiminin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması | Büyükbaş Hayvancılığın Geliştirilmesi |
Ceviz Üretiminin Geliştirilesi ve Yaygınlaştırılması | Arıcılık Faaliyetlerinin Geliştirilmesi |
Yemeklik Dane Baklagil Üretiminin Geliştirilmesi | |
Örtüaltı Sebzecilik Faaliyetlerini Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması | |
EKK-2 Stratejik Amaçlar (Çerkeş, Atkaracalar, Bayramören, Kurşunlu, Ilgaz) | |
Bitkisel Üretim | Hayvansal Üretim |
Çeltik Üretimin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması | Büyükbaş Hayvancılığın Geliştirilmesi |
Erik Üretiminin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması | Arıcılık Faaliyetlerinin Geliştirilmesi |
Ceviz Üretiminin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması | Küçükbaş Hayvancılığın Geliştirilmesi |
EKK-3 Stratejik Amaçlar (Eldivan, Şabanözü, Orta) | |
Bitkisel Üretim | Hayvansal Üretim |
Lavanta Üretimin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması | Büyükbaş Hayvancılığın Geliştirilmesi |
Çilek Üretiminin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması | Arıcılık Faaliyetlerinin Geliştirilmesi |
Örtüaltı Sebzecilik Faaliyetlerini Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması | Küçükbaş Hayvancılığın Geliştirilmesi |
Başvuru Sahiplerinde Aranacak Özellikler
- Başvuru sahiplerinin “ Uygulama Sahası" bölümünde yazılı köylerde/mahallelerde ikamet etmesi zorunludur. Duyuru tarihi itibariyle en az 6 (altı) aylık asli ikametinin bu mahallelerde/köylerde olduğunu gösteren ikamet adresi istenecektir.
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalıdır.
- Başvuru sahibi gerçek kişi olmalıdır; tüzel kişiler ve girişimci örgütleri adına başvuru yapılamaz.
- Yatırım için istekli olmalıdır.
- Net yatırım fikirlerine sahip olmalıdır.
- Başvuru tarihi itibariyle 18-40 yaş aralığında olmalı ve 41 yaşından gün almamış olmalıdır.
- Gerçek kişi başvurularında yatırımcının kamudan bağımsız olması gerekir. Devlet memurları, kamu işçileri veya devlet üniversitelerinde görevli öğretim elemanları başvuramazlar (muhtarlar hariç) .
- Kadınlara öncelik tanınacaktır.
Başvuru Dosyasında Bulunması Gereken Belgeler
- KDAKP Genç Girişimci Eğitimi Başvuru Formu (www.cankiri.tarimorman.gov.tr adresi ile İl/İlçe Müdürlüklerinden temin edilebilir)
- Başvuru sahibinin e-Devlet sisteminden alacağı son 6 aydır asıl ikamet yerinin Proje Bölgesinde olduğunu gösterir belge. (Barkodlu)
- e-Devlet sisteminden alacağı Nüfus Kayıt Örneği (Barkodlu)
- e-Devlet sisteminden alacağı SGK Hizmet Döküm Raporu (Barkodlu)
- Aynı Hanede Yaşayan Bireyler Beyan Formu (İlgili İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden temin edilebilir).
- Başvuru sahibi herhangi bir çiftçi örgütüne kayıtlı ise belgesi (Ziraat Odası üyeliği hariç).
- Başvuru sahibi başvuru yaptığı konu ile ilgili daha önce herhangi bir eğitim almış ise eğitim katılım belgesi.
- Eğer başvuru sahibi ile aynı hanede ikamet eden en az %80 (tam bağımlı)engelli birey varsa, engellilik durumunu gösteren rapor eklenmelidir.
- Varsa Güncel Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Belgesi veya hibe konusu ile ilgili TOB sistemine kayıtlı olduğunu gösteren belge.
- Yararlanıcı Bilgi Formu (İlgili İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden temin edilebilir.)
- Varsa Yatırımın planlandığı arazinin tapusu, arazi verasete iştirak tapulu ise en az 5 yıllık muvafakatname, kiralık ise en az 5 yıllık kira senedi (Başvuru yaparken muvafakatname veya kira senedinin noter onaylı hali istenmez.)
- Taahhütname 1
Başvuru Sahiplerinin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar ve Süreç
1. Başvurular, ilan edilen başvuru bitiş tarihinden önce yapılmış olmalıdır. Bu tarihten sonra yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.
2. Başvurular şahsen Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne yapılmalıdır. İnternet veya posta yoluyla yapılacak başvurular kabul edilmeyecektir.
3. Başvuru dosyaları 2 (iki) takım olarak hazırlanacaktır. 1 (bir) takımı asıl 1 (bir) takımı kopya olmak üzere 2 (iki) takımı İPYB' ye teslim edilecektir.
4. Başvuru formunda ve eklerindeki bilgilerden başvuru sahibi sorumludur. Başvuru yapan genç bu programdan faydalanmaya hak kazansa dahi başvuru dosyasında bulunan belge veya bilgilerin gerçeğe aykırı olduğu tespit edilmesi halinde başvuru geçersiz sayılır.
5. Program çerçevesinde Genç Girişimci Eğitimi ve Genç Girişimci Başlangıç Paketi Hibe Desteği 2025 yılında gerçekleştirilecektir.
6. Genç Girişimci Eğitimlerinden faydalanacak olan gençlerin seçimi, ekte yer alan seçim kriterlerine göre gerçekleştirilecektir.
7. Genç Girişimci Eğitimlerinden faydalanmaya hak kazanan genç çiftçilerin Genç Girişimci Başlangıç Paketi Hibe Desteğinden faydalanabilmeleri için eğitimlerini başarıyla tamamlamış olmaları ve eğitimlerin sonunda hibe desteği için yeni bir başvuru yapmaları gerekmektedir.
8. Eğitim almış olan genç çiftçilerin Genç Girişimci Başlangıç Paketi Hibe Desteği için yapmış oldukları başvurular (Detaylı İş ve Finansman Planları) ekte yer alan seçim kriterleri dikkate alınarak değerlendirilecek ve başvurusu kabul edilenler hibe desteği ile desteklenecektir.
9. Genç Girişimci Eğitimlerini tamamlamış ve Genç Girişimci Başlangıç Paketi Hibe Desteğine başvuru yaparak hibe desteği almaya hak kazanmış gençler için sağlanacak olan Hibeye Esas Yatırım Tutarı KDV hariç 22.000 Euro'yu (1.002.100 TL) olacaktır. Bu tutarın üzerindeki yatırım giderlerini, limit üstü katkı olarak yararlanıcılar kendi öz kaynaklarından karşılayacaktır.
10. Program çerçevesinde sağlanacak olan hibe desteği ise KDV hariç 15.400 Euro'yu (701.470 TL'yi) geçemez.
11. Genç Girişimci Başlangıç Paketi Hibe Desteğinde, ödenecek hibe miktarı, teknik şartnamenin içeriğine uygun maliyetlerin KDV hariç %70'idir. Kalan %30'luk yararlanıcı katkısı ayni veya nakdi olarak yararlanıcı tarafından karşılanacaktır.
12. Hibe Başvurusu kabul edilen yatırımcılar, hibe kapsamında satın alacakları tüm malların ve inşaat işlerinin KDV'sini kendileri karşılamak zorundadır.
13. Başvuru sahibinin Genç Girişimci Eğitimini takiben Genç Girişimci Başlangıç Paketi Hibe Desteğinden faydalanmasına engel yasal bir durum olmamalıdır. Aşağıda belirtilen durumdaki yararlanıcı ve yükleniciler, Hibe Desteğinden yararlandırılmazlar:
- İflas etmişler veya tasfiye halinde bulunan ve bu durumları nedeniyle işleri kayyum veya vasi tarafından yürütülen, konkordato ilan ederek alacaklılar ile anlaşma yapmış, faaliyetleri askıya alınmış veya bunlarla ilgili bir kovuşturmanın konusu olanlar veya meri mevzuatta öngörülen benzer durumlarda olanlar,
- Kesinleşmiş yargı kararı (yani temyizi mümkün olmayan bir karar) ile mesleki faaliyete ilişkin bir suçtan mahkûm olanlar,
- Haklarında, görevlerini ağır bir şekilde kötüye kullandıklarına dair kesinleşmiş mahkeme kararı olanlar,
- Sosyal sigorta primi veya vergi borcu nedeni ile haklarında haciz işlemleri devam edenler,
- Dolandırıcılık, yolsuzluk, herhangi bir suç veya terör örgütü ile ilişkisinden dolayı yargı süreci devam eden veya haklarında kesinleşmiş yargı kararı ile mahkûm olanlar,
- Herhangi bir kamu ihale prosedürüne veya diğer bir destek yardımına ilişkin yükümlülüklere uymayarak, sözleşmeyi ciddi bir şekilde ihlal ettiği tespit edilenler.
14. Yatırımların Tamamlama Süresi ise Hibe Sözleşmesinin imzalanmasından sonra en fazla 365 gündür.
15. Genç Girişimci Başlangıç Paketi Hibe Desteğinden faydalanan yararlanıcılar sözleşmelerinde belirtilen sürede yatırımı tamamlamak zorundadır. Ek süre verilmez. Belirlenen sürede yatırımı tamamlamayan yatırımcılar hibe desteği alamazlar.
Genç Girişimci Eğitimi Uygulama Sahası
2024 yılı Genç Girişimci Eğitimi Programı Çankırı ili EKK-1, EKK-2 ve EKK-3 kümelerine bağlı köylerde/mahallelerde ikamet eden gençler programdan faydalanabilecektir.
Yararlanıcı Sayısı
Bitkisel Üretim konusunda istekli 10, Hayvansal üretim konusunda istekli 10 olmak üzere toplam 20 yararlanıcı eğitime alınacaktır. Herhangi bir konuda yetersiz başvuru gelmesi durumunda yapılacak olan puanlamaya göre diğer başvuru konularından başvuranlar eğitime alınacaktır.
İl | Yararlanıcı (Kadın) | Yararlanıcı (Erkek) | Yararlanıcı (Genç) | Yararlanıcı (Toplam) |
Toplam | 10 | 10 | 20 | 20 |
Değerlendirmeler sonucu belirlenen 20 genç çiftçiye yönelik Genç Girişimci Eğitimleri Çankırı ilinde gerçekleştirilecektir.
- Eğitimler Çankırı Tarım ve Orman İl Müdürlüğü toplantı salonunda yapılacaktır.
- Gençlerin programın gerçekleşeceği Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne ulaşımları kendi imkânlarıyla sağlanacaktır.
- İl Müdürlüğü personellerinden belirlenen proje konuları, proje hazırlama ve değerlendirme v.b konularında destek alınacaktır.
- Eğitime katılan tüm katılımcı personel ve gençler eğitim kapsamında bulunan işletme ziyaretleri için birlikte transfer edilecektir.
- İşletme Ziyaretleri için transferler Tarım Ve Orman İl Müdürlüğü tarafından sağlanacaktır.