T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

MEYVE ÜRETİCİLERİMİZE İLKBAHAR UYARıSI. BORDO BULAMACI UYGULAMA ZAMANINI KAÇIRMAYALIM.

Yayın Tarihi : 23.02.2024

​Bordo Bulamacı; Şeftalide 'Yaprak Kıvırcıklığı', yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında 'Karaleke,Memeli Pas' ve 'Ateş Yanıklığı', sert çekirdekli meyve ağaçlarında 'Bakteriyel Kanser' 'Yaprak Delen' ve 'Dal Yanıklığı', eriklerde 'Cep Hastalığı', cevizde 'Antraknoz', yosunlaşmalar gibi birçok hastalığa karşı kullanılabilen tarım ilacıdır.

Ayrıca ağaçların uyanmasını geciktireceğinden meyve çiçeklerinin soğuk ve dondan korunmasına da destek vermektedir.    Özellikle Sonbaharda (yaprakların 3/4'ü veya tamamı döküldüğünde % 2 dozda) ve ilkbaharda (gözler uyanmadan 1 hafta önce % 1-1,5 dozda) meyve ağaçlarına bordo bulamacı uygulandığında ertesi yıl çıkabilecek potansiyel olarak bulunan pek çok hastalığa karşı etkili ve ekonomik bir mücadele ilacı olmaktadır. Bordo Bulamacı kullanıma hazır halde ilaç bayilerinde bulunabileceği gibi, bakır sülfat (göztaşı) ve kireç ile hazırlanıp kullanılması da mümkündür. Budamadan sonra bordo bulamacı kullanılmalıdır.Yapraklı dönemde bordo bulamacı kullanılmamalıdır.

Uygulandığı meyve bahçelerinde rastlanması mümkün pek çok potansiyel hastalığa karşı etkili bir mücadele ilacı olan Bordo Bulamacı aynı zamanda tedarik edilmesi ve uygulaması kolay, daha da önemlisi ekonomik bir yöntemdir.

Bölgemiz gibi nemli ortamlarda fazla tehdit oluşturan bazı bakteriyel hastalıklarla mücadelede en iyi sonuç için Sonbahar ve İlkbaharda kullanılması tavsiye edilen ilacın; İlkbahar uygulanması için uygun olan, meyve ağaçlarının gözleri patlamadan önce yapılması gerekmektedir. Zirai mücadele ilaçlarını uygulamadan önce mutlaka koruyucu malzemelerinizi kullanmaya ve uygulama bitene kadar çıkarmamaya dikkat ediniz.

Değerli üreticilerimiz; daha geniş bilgi almak için İl veya İlçe Müdürlüklerimize uğrayınız.