T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Çankırı Geneli Su Ürünleri Avcılığında Denetimler Yoğunlaştırıldı.

Yayın Tarihi : 8.08.2019

Çankırı Geneli Su Ürünleri Avcılığında Denetimler Yoğunlaştırıldı.

Su ürünleri avcılığı denetim ve bilgilendirme faaliyetleri, Çankırı genelini kapsayacak şekilde Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü Su Ürünleri Kontrol Ekipleri ve İlçe Jandarma Komutanlığı görevlileri tarafından gerçekleştirilmekte olup, denetim ve bilgilendirme faaliyetleri yıl boyunca devam etmektedir.

Tüm amatör su ürünleri avcılarımızın, Tarım ve Orman Bakanlığımızın av yasakları ve kurallarına ilişkin bilgi ve duyurularına uymalarını beklemekteyiz. Amatör avcılık kurallarına aykırılık tespit edilmesi halinde idari yaptırımlar uygulanacağı bilinmelidir.

1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu ile Su Ürünleri Yönetmeliği hükümlerine göre çıkarılan 4/2 Numaralı Amatör Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ (Tebliğ No:2016/36) gereğince, İlimiz Çerkeş İlçesi Ağılı, Beşir dereleri ve kollarında yıl boyu su ürünleri avcılığı yasaktır.

           İçsularımızda stoklarımızın korunabilmesi amacıyla amatör avcılarımızın  alıkoyabileceği balık miktarına sınırlama getirilmektedir. Aşağıdaki tabloda belirtilen boy limitlerinden daha küçük ve alıkonulabilir miktardan daha fazla balığın avlanması yasaktır. 

Türler Boy Limiti
(en az)
Alıkonulabilir Miktar (en fazla)
 Doğal alabalık (Bütün türler)25 cm.3 adet
Gökkuşağı alabalığı Yok10 adet
Sazan 40 cm.5 adet
Kadife 26 cm.10 adet
Sudak 26 cm10 adet
Tatlısu levreği 18 cm.kg
Tatlısu kefali 20 cm.kg
Siraz 20 cm.kg
Turna 40 cm.5 adet
Yayın 90 cm.1 adet
Karabalık 22 cm.10 adet
Fırat turnası 50 cm.1 adet
Maya 50 cm.1 adet
Şabut 45 cm.1 adet
Diğer türler Yokkg

 

            Su ürünlerinin nesillerini devam ettirebilmeleri amacıyla aşağıda tabloda belirtilen tarih aralıklarında avlanmaları kesinlikle yasaktır.

TürlerBölgeler/İllerYasak Dönem
Sazan
Kadife
Siraz
Yayın
Tatlısu kefali (akarsular hariç)
Diğer türler

 

 

ÇANKIRI

 

 

15 Mart - 15 Haziran

Doğal alabalıkTüm Bölgeler (Bütün türler)01 Ekim - 28 Şubat
G. AlabalığıOrman içi sular hariçYok
SudakTüm Bölgeler15 Mart - 30 Nisan
Tatlısu levreğiTüm Bölgeler15 Mart - 30 Nisan
TurnaTüm Bölgeler15 Aralık - 31 Mart
Tatlısu kefaliAkarsular (Orman içi akarsular hariç)Yok

 

İçsularda amatör avcılık kurallarından bir kısmı aşağıda belirtilmekte olup, tüm amatör su ürünleri avcılarımızın 4/2 Numaralı Amatör Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ'de (Tebliğ No:2016/36) belirtilen hususlar hakkında bilgi sahibi olmalarını temenni ederiz.

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişiler, tebliğ ile getirilen yasak, sınırlama ve sorumluluklara uymak şartıyla amatör balıkçılık yapabilirler. Bu kişilere müracaatları halinde, veriliş tarihinden itibaren beş yıl geçerli olmak üzere, İl ve İlçe Müdürlüklerimizce Amatör Balıkçı Belgesi verilir. Bu belgenin alınması veya avcılık sırasında bulundurulması zorunlu değildir.
  • Çırpma/çarpma ve bırakma olta, birden fazla iğne ile donatılmış küspe, parakete, sualtı tüfeği, zıpkın, pinter ve sepet gibi tuzakların kullanılması yasaktır. Yemlik uzatma ağı dışında her türlü ağın (tırıvırı, germe, uzatma, sürütme, çevirme, serpme ve benzeri) avlakta bulundurulması ve kullanımı yasaktır.  
  • Her türlü patlayıcı, öldürücü, bayıltıcı, uyuşturucu, uyutucu, uyarıcı maddeler, karpit, sönmemiş kireç, balık otu ve benzerlerinin amatör avcılıkta kullanımı ve bu malzemelerin av mahallinde bulundurulması yasaktır.
  • Bir amatör balıkçı en fazla 4 olta takımı ile avlanabilir. Olta başına iğne sayısı 3 adedi geçemez. Ancak, alabalık avında iki olta takımından daha fazla olta takımı kullanılamaz ve her olta takımında iki iğne bulunabilir.
  • Akarsularda her türlü doğal yem kullanılarak alabalık avcılığı yasaktır. Sadece yapay yem kullanılarak avcılık yapılabilir. Göllerde yapılacak alabalık avcılığında ise kan kurdu, kemik kurdu, leş kurdu, sinek larvaları, canlı ya da cansız içsu ve deniz balıkları hariç, her türlü yapay, doğal ve mamul doğal yem kullanılabilir.
  • Akarsuların, göllerin ve göletlerin yatakları değiştirilerek bir kısmının kurutulması veya bentlenmesi yöntemi ile avcılık yapılması veya ızgaralarla balık toplanması yasaktır.
  • Gün içinde av saati sınırlaması yoktur.

            Amatör balıkçılığın spor ve dinlenme amacıyla yapılan, maddi ve ticari kazanç gayesi gütmeyen, avlanılan ürünün kesinlikle satılamadığı bir balıkçılık etkinliği olduğu unutulmamalıdır.

Sürdürülebilir balıkçılığa katkıda bulunmak için tüm amatör avcılarımızın, kullanımı yasak av araçları ile su ürünleri avcılığı yapmamalarını, asgari boy ve alıkonulabilir miktar bilgileri belirtilen su ürünlerinden daha küçüklerini ve belirtilen miktardan fazlasını avlamak suretiyle alıkoymamalarını ve bu konuda gereken duyarlılığı göstermelerini rica ederiz.