T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Çankırı'da Sorgum Sudan Otu Boy Veriyor.

Yayın Tarihi : 21.08.2019

Çankırı'da Sorgum Sudan Otu Boy Veriyor

İlimizde Çayır Mera ve Yem Bitkileri Üretimini geliştirme projesi kapsamında farklı yem bitkisi çeşitleri denenmeye devam ediyor. Bu kapsamda tüm ilçelerimizde 10'ar dekarlık deneme alanları belirlenerek ekimi gerçekleştirildi.

Sorgum sudan otu ekiliş alanlarını gezerek, konuya ilişkin olarak bir açıklama yapan Tarım ve Orman İl Müdürü Osman ÇAKIR ilçelerimizde bir yandan yem bitkisi açığını kapatmak, bir yandan hayvanlara kaliteli ve ucuz yem temin etmek, bir diğer yandan da alternatif bir yem bitkisi olarak gördüğümüz sorgum sudan otu demonstrasyonları kuruldu. Deneme ekim alanlarımız gösteriyor ki Sorgum sudan otu özellikle kurak ve yarı kurak alanlarda başarılı bir yem bitkisidir. Bakanlığımızca İlimiz Hayvancılıkta öncelikli yöreler arasında olması, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın gelişme yönünde ivme kazanmış olmasına rağmen yem bitkisi ekilişlerinde halen arzu ettiğimiz seviyelere ulaşabilmiş değiliz. Meteorolojik verilere göre İlimizde metrekareye yıllık ortalama 350 mm. yağış düşmektedir. Yetersiz yağış, sulama imkânlarındaki azlık bölgemizin kurak şartlarına uygun yem bitkilerini yetiştiricilikte tercih etmelerini zorunlu hale getirmiştir. Zorlu şartlara adapte olabilen bir yem bitkisi olan sorgum sudan otu bitkisini çiftçilerimize tanıtmak için, Müdürlüğümüzce ücretsiz olarak tohumları temin edilerek İlçelerimizde 10' ar dekarlık alanlarda demonstrasyon sahaları kurulmuştur" dedi.

Sorgum-sudan otu ya yeşil ot olarak tüketilmeli ya da silaj olarak kullanılmalıdır diyen İl Müdürü ÇAKIR "Sorgum sudan otu hasadı şartları uygun olduğu takdirde ilimizde en az üç biçim yapılarak dekara 4-7 ton ürün alınabilmektedir. Bütün sorgum sudan otu çeşitlerinde HCN (Hidrosiyanik asit) bitki 50-60 cm boylanana kadar artar. Daha sonra azalma gösterir. 100 santimetre olduğunda ise HCN zehirlemesi sorunu ortadan kalkar. Bu yüzden otlatmadan önce minimum bitki boyu en az 60 cm olmalıdır." ifadelerini kullandı. 

İl Müdürü ÇAKIR, "Bakanlığımız yem bitkileri ekilişine çok ciddi destekleri mevcut olup ilimiz çiftçileri bu desteklerden yeterince yararlanmamaktadırlar. Bu amaçla yazlık olarak sulanabilen alanlar için yonca, sulanmayan alanlar için sorgum sudan otu korunga, kışlık olarak da fiğ-tiritikale, fiğ-yulaf, yem bezelyesi- tiritikale gibi karışımları ilimiz çiftçilerine öneriyoruz." dedi.