T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

MALÇLI ÜRETİM KAPYA BİBERDE VERİMİ ARTTIRDI !...

Yayın Tarihi : 8.10.2019

MALÇLI ÜRETİM KAPYA BİBERDE VERİMİ ARTTIRDI !...

Çankırı' da sebze yetiştiriciliğinin geliştirilmesi, çiftçilerimizin farklı ürün desenlerinin arttırılması, girdi maliyetinin azaltılması, birim alandan yüksek verim alınarak gelir seviyelerinin yükseltilmesi, yeni çeşitlerin yaygınlaştırılması, tanıtılması ve altyapısının oluşturulması amacıyla uygulanan "Malçlı Kapya Biber Yetiştiriciliği" kapsamında, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından İl Özel İdaresi destekli sebze fideleri 6 da alanda dikimi yapıldı. Projeden yararlanan çiftçilerimizin malçlı sistem kapya biber tarlaları Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Çakır ve Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Adem Kaya tarafından yerinde inceleme yapıldı. 

Malçlı Kapya Biber projesi ile kapya biber verim ve yetiştiricilik açısından değerlendirildiğinde çiftçilerimiz yabancı ot, hastalık ve zararlılarla mücadelede malçlı üretimin avantajlarını deneyerek gözlemlemişlerdir. Malç kullanımında evaporasyonla su kayıplarını önlediği ve böylece bitkilerde büyümede bir artış olduğu belirlenmiştir. Malçlı üretimde işgücü ve zamandan tasarruf sağlanmıştır.

Malçlı Kapya Biber yetiştiriciliğinde dekara ortalama  4-5 ton arasında ürün alınmıştır. Kapya biberin talep ve pazar fiyatları dikkate alındığında çiftçilerimiz için yüksek gelir getirisi sağlanmıştır. Böylece malçlı kapya biber üretimi ilimizde üretilen sebzeler içerisinde ekonomik öneme sahip ürünler arasında yerini almıştır. Çankırı'nın en fazla gelir getiren ürünü olacağı düşünülmektedir,

Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzce hazırlanan ve teknik personellerimizce takibi yapılan malçlı kapya biber projesi 2020 yılında da çiftçilerimizin talepleri doğrultusunda devam edecektir. Sebze tarımında ürün deseninin çeşitlendirilmesine yönelik çalışmalarımızla  beraber sebze üretim miktarımız ve sebze çeşitliliğimiz artacaktır.