T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ÇANKIRI'DA 16 EKİM DÜNYA GIDA GÜNÜ KUTLANDI.

Yayın Tarihi : 16.10.2019

ÇANKIRI'DA 16 EKİM DÜNYA GIDA GÜNÜ KUTLANDI

Bu yıl Çankırı Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak, Dünya Gıda Günü'nde Çankırı Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonunda (Sağlık Meslek Lisesi), Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerine Çankırı Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Çakır ve Çankırı İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Öztürk'ün katılımıyla gerçekleştirilen törende açlık, obezite, iklim değişikliğinin Dünya besin dağılımı üzerindeki etkin rolü, güvenilir gıda kaynakları, yeterli ve dengeli beslenmenin önemi ve gıda güvenilirliği gibi birçok konuya yer verilmiştir.

Dünya Gıda Günü kapsamında her yıl açlık, açlıkla mücadele, yetersiz beslenme, kaynakların paylaşımı gündeme getiriliyor. İnsanoğlunun hayatını sürdürebilmesi için zaruri ihtiyaçlarından olan gıda için tarımsal üretimin önemine dikkat çekiliyor. Düzenlenen etkinlikler kapsamında, dünyadaki açlık problemlerine işaret edilerek, adaletsiz gıda paylaşımı, ülkeler ve gıda üretimi – tüketimi, yeterli ve dengeli beslenmenin önemi konuşulmaktadır.

Her yıl milyonlarca çocuk anneleri yetersiz beslendiği için normalden daha az kiloda doğmakta ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde 10 milyon çocuk 5 yaşına ulaşmadan hayatını kaybetmektedir. Dünya, açlığa karşı yıllardır sürdürdüğü mücadelede belli bir ilerleme gösterdi. Ancak şimdilerde yetersiz beslenen insan sayısı yeniden artış gösteriyor. 820 milyondan fazla insan bir başka deyişle her 9 kişiden biri açlıkla mücadele ediyor.

Dünya çapında hastalık ve ölümlere sebep olan sağlıksız beslenme çok önemli bir risk faktörü haline geldi. Tüm bunlar göz önüne alındığında sağlıklı ve sürdürülebilir beslenmenin herkes için erişilebilir ve uygun fiyatlı olması artık acil bir ihtiyaç olmuştur.

Kötü ve sağlıksız beslenme her 3 kişiden birini etkilemektedir. Bu tür beslenme neticesinde gelişim geriliğinden fazla kilo ve obezite, vitamin ve mineral eksikliği, kalp hastalığı, diyabet ve bazı kanser türleri gibi bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin başlıca risk faktörüdür.

Bu mevcut duruma çözüm getirmek, açlık ve beslenme durumlarını ortadan kaldırma gayesi ile üyesi bulunduğumuz Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)' nın 147 üye ülkenin ortak kararıyla; Dünyada gıda sorunlarının boyutları ve önemi hakkında kamuoyunu aydınlatma, herkesi yanlış beslenme ve açlığa karşı mücadeleye çağırmak amacıyla 16 EKİM gününü "DÜNYA GIDA GÜNÜ" olarak ilan etmişlerdir.

Ayrıca FAO, her yıl Dünya Gıda Günü kutlamaları ile ilgili bir konu seçmekte ve kutlamalar bu ana konunun teması çerçevesinde yapılmaktadır. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından 2019 yılı için " Eylemlerimiz geleceğimizdir, sağlıklı beslenme ile açlığa son verilmiş bir dünya" teması ile bu hafta boyunca etkinlikler yapılacaktır.

Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde yapılan törenin ardından öğrencilere beslenme kılavuzu kitapçıkları ve ikramlar takdim edilmiştir.