T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

NOHUT YETİŞTİRİCİLİĞİ EĞİTİMİNE İLGİ BÜYÜKTÜ.

Yayın Tarihi : 26.02.2020

Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Çankırı Ziraat Odası işbirliği ile "Nohut Yetiştiriciliği" ve "Nohut Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele" konularında Eğitim Toplantısı düzenlendi. İl Müdürlüğümüz  toplantı salonunda düzenlenen eğitim toplantısına; İl Müdürü Osman Çakır ve Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli'nin yanı sıra İl Müdür Yardımcıları, Şube ve İlçe Müdürleri, İl ve İlçe Müdürlüklerinde görev yapan teknik personel, sivil toplum kuruluş temsilcileri, tarım danışmanları ve nohut yetiştiriciliği yapan çok sayıda çiftçi katılım sağladı.

Toplantının açılışında İl Müdürü Osman Çakır; nohut yetiştiriciliği ile ilgili olarak son yıllarda İlimizin büyük gelişim gösterdiğini, nohut tarımı yapılan alanların önceki yıllarda 4-5 bin dekarlar civarındayken 2019 yılında bu alanın 35 bin dekara yaklaştığını, 2020 yılında da 45 bin dekar civarında bir ekiliş olacağını tahmin ettiklerini, çiftçilerimizin bu günkü eğitim toplantısına bu kadar yoğun ilgi göstermelerinin de İlimizin nohut yetiştiriciliği konusunda kaydettiği mesafeyi teyit ettiğini söyledi. Son olarak bugünkü eğitimin Ülkemiz ve İlimiz tarımına hayırlar getirmesini temenni ederek katılımcılara teşekkürlerini iletti.

Konuşmacı olarak, Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi  Dr. Abdulkadir Aydoğan'ın katıldığı eğitim toplantısında; "Nohut Yetiştiriciliği" ve "Nohut Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele" konularında katılımcılara sunum yaptı. Ardından çiftçilerimiz söz alarak yetiştiricilik, bakım, besleme, hastalık ve zararlılar ile ilgili karşılaştıkları sorunları dile getirdiler. Dr. Abdulkadir Aydoğan çiftçilerin gerek sık sık gerekse nadiren karşılaştıkları sorunların çözümü hakkında bilgilendirme ve önerilerde bulunarak Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsünün çiftçilerin hizmetinde olduğunu, herhangi bir zamanda karşılaştıkları her türlü sorunla ilgili olarak enstitülerimizle irtibata geçilmesi durumunda kendilerine yardımcı olunacağını, yaptıkları çalışmaların ancak çitçilerimize ulaşması halinde anlam kazanacağını söyleyerek katılımcılara kendisini sabır ve dikkatle dinledikleri için teşekkür etti.

Toplantının sonunda tekrar söz alan İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Çakır konuşmasında; "Üreticilerimizin en güncel bilgileri konunun uzmanı olan meslektaşlarımızdan almaları için Tarımsal Araştırma Enstitüleri ile irtibata geçerek bu tür eğitimleri sık sık düzenlediklerini, ilerleyen dönemlerde hangi konuda olursa olsun talep olduğu müddetçe üreticilerimizi bilgiyle buluşturmaya devam edeceklerini söyleyerek toplantının sonunda bütün katılımcılara teşekkür etti.