T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ÇİFTÇİLERE BORDO BULAMACI ÖNERİSİ...

Yayın Tarihi : 11.03.2020

Çankırı Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünde görevli konu uzmanlarınca yapılan saha sürvey çalışmalarında Bordo Bulamacı uygulama zamanı olduğu tespit edilmiştir.

 Meyvecilikte; İlkbahar ve Sonbaharda Borda Bulamacı kullanılmadan, birçok fungal ve bakteriyel hastalıklar ile mücadele tam başarıya ulaşamayacaktır. Bordo Bulamacı, diğer ilaçlamalara oranla daha ekonomik olduğu bilinmektedir.

Bordo Bulamacı, Yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında Karaleke, Ateş Yanıklığı,  Memeli Pas Hastalığına; Sert çekirdekli meyve ağaçlarında Bakteriyel Kanser ve Zamklanma ve Yaprak Delen; Eriklerde Cep Hastalığı, Şeftali Yaprak Kıvırcıklığı; Bağda Mildiyö, Ölü Kol ve Bağ Kanserine karşı kullanılan önemli bir ilaçtır.

 Borda Bulamacı; Bakır sülfat %25 (Göztaşı) ve belirli oranlarda Kireç karışımı ile hazırlanarak kullanılması gerekmektedir. Ayrıca, Bakır Sülfat karışımını hazırlayamayanlar için, ilaç bayilerinde kullanıma hazır halde bakırlı ilaçlar bulunmaktadır.

İlaçlamada kullanılacak bordo bulamacı oranları; bitki fenolojisi  ve  meyve ağacı hastalık çeşidine göre  %0.5 -%3 oranlarında  uygulanabilir.

Bordo Bulamacı, meyve ağaçları ve bağda görülen birçok hastalığa karşı sigorta ilaçlaması olarak yapılır.

Bitki hastalık ve zararlı etmenleri ile ilgili karşılan sorunlar ve daha detaylı bilgi almak için  İl ve İlçe Müdürlüklerimize başvurmaları gerekmektedir.