T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Çankırı'da Su Ürünleri Avlanma Yasağı Sona Erdi.

Yayın Tarihi : 15.06.2020

Çankırı'da Su Ürünleri Avlanma Yasağı Sona Erdi.

1380 sayılı Su Ürünleri Kanun'u ile Su Ürünleri Yönetmeliği hükümlerine göre çıkarılan, 4/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ ve 4/2 Numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ gereği, Çankırı İlimizde bulunan su ürünleri avlak sahalarında 15 Haziran 2020 tarihinde sona erdi. Aşağıda belirtilen Çerkeş Ağılı, Beşir Deresi ve kolları haricindeki iç sularımızda Amatör Avcılık yapacak vatandaşlarımız; belirtilen tür ve özellikleri ile, amatör avcılık şartlarına titizlikle uymaları gerekmektedir.

İlimizde Avlanmanın Tamamen Yasaklandığı İçsular

ÇERKEŞAğılı, Beşir dereleri ve kolları.

 

Çizelge 5 -Avlanabilir İçsu balıkları ve İzin verilen kriterler

 

Türler Latince adıBoy Limiti
(en az)
Alıkonulabilir Miktar (en fazla)
 Doğal alabalık (Bütün türler)25 cm.3 adet
Gökkuşağı alabalığı Oncorhynchus mykissYok10 adet
Sazan Cyprinus carpio40 cm.5 adet
Kadife Tinca tinca26 cm.10 adet
Sudak Sander lucioperca26 cm10 adet
Tatlısu levreği Perca fluviatilis18 cm.kg
Tatlısu kefali Leuciscus cephalus20 cm.kg
Siraz Capoeta tinca20 cm.kg
Turna Esox lucius40 cm.5 adet
Yayın Silurus glanis90 cm.1 adet
Karabalık Capoeta trutta22 cm.10 adet
Fırat turnası Luciobarbus esocinus50 cm.1 adet
Maya Luciobarbus xanthopterus50 cm.1 adet
Şabut Arabibarbus grypus45 cm.1 adet
Diğer türler -----Yokkg

 

İçsularda amatör avcılık yapacak vatandaşlarımızın dikkat etmesi gereken başlıca hususlar aşağıda belirtilmiştir.

(1) Amatör balıkçılıkla avlanmış olan her türlü su ürününün satışı, canlı olarak nakledilmesi ve başka kaynaklara bırakılması yasaktır..

(2) Bir amatör balıkçı en fazla 4 olta takımı ile avlanabilir. Olta başına iğne sayısı 3 adedi geçemez. Ancak, alabalık avında iki olta takımından daha fazla olta takımı kullanılamaz ve her olta takımında iki iğne bulunabilir.

 (3) Her türlü patlayıcı, öldürücü, bayıltıcı, uyuşturucu, uyutucu, uyarıcı maddeler, karpit, sönmemiş kireç, balık otu ve benzerlerinin amatör avcılıkta kullanımı ve bu malzemelerin av mahallinde bulundurulması yasaktır.

(4) Çırpma/çarpma ve bırakma olta, birden fazla iğne ile donatılmış küspe, parakete, sualtı tüfeği, zıpkın, pinter ve sepet gibi tuzakların kullanılması yasaktır. Yemlik uzatma ağı dışında her türlü ağın (tırıvırı, germe, uzatma, sürütme, çevirme, serpme ve benzeri) avlakta bulundurulması ve kullanımı yasaktır.  

 (5) Akarsularda her türlü doğal yem kullanılarak alabalık avcılığı yasaktır. Sadece yapay yem kullanılarak avcılık yapılabilir. Göllerde yapılacak alabalık avcılığında ise kan kurdu, kemik kurdu, leş kurdu, sinek larvaları, canlı ya da cansız içsu ve deniz balıkları hariç, her türlü yapay, doğal ve mamul doğal yem kullanılabilir.

(7) Akarsuların, göllerin ve göletlerin yatakları değiştirilerek bir kısmının kurutulması veya bentlenmesi yöntemi ile avcılık yapılması veya ızgaralarla balık toplanması yasaktır.

(8) Gün içinde av saati sınırlaması yoktur.

Çankırı'da bulunan su ürünleri avlak sahalarımızda( göl,gölet,akarsular) yıl boyunca denetimler yapılmakta olup, su ürünleri avcılığıyla ilgili yasak ve sınırlandırmalara uymayanlar hakkında ilgili kanun ve yönetmelikler gereği, ticari avcılık ve amatör avcılık ihlalleri için İdari Para Cezası uygulanmakta ve yakalanan av araç ve gereçleri ile istihsal olan su ürünlerine el konulmaktadır.

Sürdürülebilir balıkçılığa katkıda bulunmak için tüm amatör avcılarımızın, kullanımı yasak av araçları ile su ürünleri avcılığı yapmamalarını, Çizelge 5'de avlanabilir asgari boy ve alıkonulabilir miktar bilgileri belirtilen su ürünlerinden daha küçüklerinin ve belirtilen miktardan fazlasını avlamak suretiyle alıkoymamalarını ve bu konuda gereken duyarlılığı göstermelerini rica ederiz.

Salan Eller Dert Görmesin

Rastgele