T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

16 EKİM DÜNYA GIDA GÜNÜ

Yayın Tarihi : 16.10.2020

16 EKİM DÜNYA GIDA GÜNÜ

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)'nun kuruluş tarihi olan 16 Ekim her yıl bakanlığımız ve FAO işbirliğinde yurt genelinde çeşitli etkinliklerle "Dünya Gıda Günü" olarak kutlanmaktadır. Bu yılki Dünya Gıda Günü teması '' Büyütelim, Besleyelim, Hep Birlikte Sürdürelim'' olarak belirlenmiştir.

Dünya Gıda Günü etkinliklerinde, Bakanlığımızın misyonu olan ülkemizdeki ekolojik kaynakların kalkınma modeli perspektifiyle etkin, verimli ve sürdürülebilir bir şekilde harekete geçirilip ekolojik, bitkisel ve hayvansal katma değer vasıtasıyla ekonomik güvenliği, gıda arz güvenliğini ve insan sağlığını güvence altına almak kapsamında; güvenilir gıda yetiştirme ve sağlıklı beslenmeye dikkat çekilmeye çalışılmaktadır. Dünya Gıda Günü'nde; dünyadaki açlık problemlerinin belirlenmesi ve çözüm yollarının gösterilmesi, ülkeler arasındaki gıda üretimi birlikteliğinin sağlanması, gıdaların üretimi- tüketimi ve satış noktalarındaki hijyen etkinliğinin sağlanması ile yeterli ve dengeli beslenmenin öneminin belirtilmesi amaçlanmaktadır.

Gıdanın hoyratça kullanımı ve yanlış tüketim alışkanlıkları gibi nedenlerle dünyada ciddi bir açlık sorunu ve obezite yaşanmakta, bilinçsiz tüketim ve milyonlarca ton gıdanın israf edilmesi ise dünya üzerindeki gıda kaynaklarının doğru yönetilmesine engel teşkil ederken gıda ihtiyacını da her geçen gün arttırmaktadır. Dünyada herkesi beslemek için yeteri kadar yiyecek olmasına rağmen dünya üzerindeki insanların 815 milyonu gıdaya ulaşım sağlayamamaktadır. Ülkemizde bir yılda milli gelirin yüzde 15'ine denk gelen yaklaşık 555 milyar lira kaynağı israf ediyoruz. Türkiye'nin enerjide, suda, gıdada, meyve sebzede yaptığı israfın boyutları gıda güvenliğinin sağlanmasının önündeki en büyük engeli oluşturmaktadır. 214 milyar liralık gıda israfının yapıldığı Türkiye'de günde 6 milyon ekmek çöpe gidiyor. Türkiye'de yılda yaklaşık 19 milyon ton gıda israf oluyor ve bunların çoğunu meyve ve sebzeler oluşturuyor. Dünyada tarladan satış aşamasına kadar giden süreçte gıdaların yüzde 13,8'i kaybediliyor. Türkiye'de üretilen meyve ve sebzelerin yüzde 25'i tarladan tüketiciye ulaşana kadar israf ediliyor. Bazı kaynaklara göre bu rakam %50 civarına kadar çıkabiliyor. Ülkemizde yıllık yaş meyve sebze üretiminin 45 Milyon ton olduğu düşünülürse israfın boyutları akıl almaz miktarlara ulaşmaktadır.

Gıda güvenliğin boyutu bu durumdayken bir diğer önemli konu da ulaşılan gıdanın kalitesi ve sağlıklı olmasıdır. Gıdaya ulaşamayanlar açlıkla boğuşurken gıdaya ulaşan şanslı kesim ise sağlıklı beslenme sorunu ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu nedenle yeterli beslenmeden bir adım ötesi kaliteli ve sağlıklı beslenmedir. Beslenme kaynaklı hastalıklar ile mücadele İnsanların gıda tüketimi sırasında bilinç düzeyleri artırmaya bağlıdır. Toplumumuzun bilinç düzeyini arttırmak ve sağlıklı nesiller yaratmak için farkındalığın erken yaşta kazandırılması gerekmektedir.

 Gıda Günü ile ilgili açıklamada bulunan Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin DÜZGÜN: ''Gıdanın öneminin her geçen gün arttığı bu günlerde dünyamız ve ülkemiz için Tarım ve Orman Bakanlığı olarak üretimde verimliği arttırmak, sağlıklı güvenilir gıda, sıfır atık ile israfsız tüketim için var gücümüzle durmadan çalışıyoruz. Bu düşünceler ile Dünya Gıda Günü'nü açlık ve yoksulluğun olmadığı, sağlıklı nesillerin yetiştiği bir dünya dileği ile kutluyor, halkımıza sağlıklı ve mutlu bir gelecek temenni ediyorum.'' dedi