Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)'nün kuruluş tarihi olan 16 Ekim tarihi, her yıl Bakanlığımız ve FAO işbirliğinde, Genel Müdürlüğümüzün koordinasyonunda çeşitli etkinliklerle Dünya Gıda Günü (DGG) olarak kutlanmaktadır. FAO'nun kuruluşunun da kutlandığı 16 Ekim 2024 tarihinde 44.'sü kutlanacak olan Dünya Gıda Günü 'nün bu yılki teması, "Daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için gıda hakkı" olarak belirlenmiştir. Bu yılki Dünya Gıda Günü gıdanın hayati önemini vurgulamaktadır.
Gıda, hava ve sudan sonra üçüncü en temel insan ihtiyacı olmasına rağmen çatışmalar, aşırı hava olayları ve ekonomik durgunluklar sebebiyle dünyada yaklaşık 783 milyon insan açlıkla karşı karşıya bulunmaktadır. İklim değişikliği; kirlilik, toprak bozunumu ve biyolojik çeşitlilik kaybına sebep olmaktadır. Dünya Gıda Günü kapsamında hükümetler ve özel sektör, aşırı yoksulluk ve her türlü yetersiz beslenme, çatışmalar, iklim değişikliği gibi zorluklarla mücadelede daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için işbirliği içinde çalışmaya teşvik edilmektedir.
Dünya Gıda Günü ile ilgili açıklamada bulunan Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin DÜZGÜN: ''Gıdanın öneminin her geçen gün arttığı bu günlerde dünyamız ve ülkemiz için Tarım ve Orman Bakanlığı olarak üretimde verimliği arttırmak, sağlıklı güvenilir gıda, sıfır atık ile israfsız tüketim için var gücümüzle durmadan çalışıyoruz. Bu düşünceler ile Dünya Gıda Günü'nü açlık ve yoksulluğun olmadığı, sağlıklı nesillerin yetiştiği bir dünya dileği ile kutluyor, halkımıza sağlıklı ve mutlu bir gelecek temenni ediyorum.'' dedi.
Dünya Gıda Günü kapsamında; FAO tarafından gençlere özel gıda videosu çağrısı duyurusu ile gençler, "Gıda Hakkı" konusunda 30 saniyelik kısa bir video çekmeye davet edilmiştir. Bu küresel girişimin amacı, çeşitli, besleyici, uygun fiyatlı, güvenilir ve sürdürülebilir gıdaların önemi hakkında farkındalık yaratmayı ve herkesin yararı için tarlalarımızda, balık ağlarımızda, pazarlarımızda ve sofralarımızda nasıl daha fazla çeşitlilikte besleyici gıdaların bulunması gerektiği konusunda ilgi duyan herkesi bilinçlendirmektir. Gençler daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için 'gıda hakkının' kendileri, toplumları ve gezegen için ne anlama geldiğine dair küresel bir tartışma yaratmak adına bir ülkeden diğerine düşüncelerini paylaşmıştır.