Mevsimin özelliğine bağlı olarak soğuyan havadan dolayı bitkilerin bir kısmının optimal büyüme hızları yavaşlar ve bitki durgunluk (dormant) dönemine girer. Bu duruma üreticilerimiz arasında bitkilerin uyuması denir. (0 ile 7C de) Kış döneminde meyve ağaçlarında yapılması gereken en önemli işler bölge iklim özelliklerine göre budama, kış gübrelemeleri ve kış İlaçlamalarıdır.
İlimizde meyve bahçelerinin sonbahar bakımı gübreleme, hastalık ve zararlı kontrolleri yapılarak. Özellikle sert çekirdekli meyveler için bordo bulamacı yapıldı, diğer meyveler içinde tavsiyelerde bulunuldu.
Kış Budaması: Sonbaharda yaprak dökümü ile başlayan bölgenin iklim koşullarına göre bazı meyve türlerinde budamalar yapılır.
Kış Gübrelemeleri: Bitkiler her ne kadar uyku veya yorgunluk döneminde olsalar da kökler uyumaz faaliyetleri devam eder besin takviyesi çok önemlidir. Çünkü kış aylarında, yaz aylarına oranla daha fazla besin elementi ihtiyacı duymaktadırlar.
Kışlık İlaçlamalar: Bitkilerin üzerinde daha önceden kalan bitkisel zararları yok etmek amacıyla ilaçlama yapmak gerekmektedir. Meyve ağaçlarında Bordo Bulamacı ve kışlık yağ uygulaması kış aylarında yapılır. Ayrıca kış aylarında hastalık ve zararlı kontrolü açısından bahçeler de yaprak temizliği çok önemlidir.
İlimizdeki meyve bahçelerinde üreticilerimize bu işlemler uygulamalı olarak anlatılmıştır.