Nohutta Antraknoz Hastalığı Hakkında Uyarı !
Çankırı Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü'nde görevli konu uzmanlarınca saha taraması yapılmıştır. Yapılan çalışmada Çankırı genelinde, 2018 yılı üretim sezonu içerisinde, İlimiz sınırları içerisinde önemli bir nohut ekim alanı bulunmaktadır. İl Müdürlüğümüz teknik elemanlarının yapmış olduğu kontrollerde, nohut ekili tarım arazilerinde verim ve kalite kayıplarına neden olan nohut antraknozu hastalığının, yağışlar ve hava sıcaklıklarının artması nedeni ile, nohut ekili alanlarda görülmeye başladığı tespit edilmiştir.
Çiftçilerimizin nohut antraknoz hastalığı ile ilgili tedbirleri almaları ve bu hastalığa karşı koruyucu mücadele yöntemlerini uygulamaları gerekmektedir.
Nohut Antraknozu;
Hastalık, bitkilerin sap, yaprak ve tohum kapsüllerinde lekeler halinde kendini gösterir. Sap ve dalları saran açık kahveden siyahımsı koyu kahverengiye kadar değişen lekelerin bulunduğu yerlerden kırılma ve kısa zamanda kurumalar görülür. Yapraklardaki dairesel şekilli lekeler sarı renkli bir hale ile çevrilidir. Bu hastalığın sebep olduğu kurumalara halk arasında "San Vurdu", "Bulut Aldı" veya "Bulut Çaldı" deyimi kullanılmaktadır. Hastalığın tarladaki ilk görünümü ocaklar halindeki kurumalardır. Bu nedenle tarlada yer yer boşluklar meydana gelir. Nohudun en önemli hastalığıdır. Hastalık etmeni ile bulaşık tohum kullanılmış veya ekim, bir yıl önce hastalık görülen tarlaya yapılmış ise Hastalık hızla yayılarak %100 e yakın ürün kayıplarına neden olabilir.
Hastalıkta kültürel mücadele olarak hastalığın görülmediği bitkilerden alınmış tohumluklar kullanılmalı, dayanıklı çeşitler tercih edilmeli, tohumluk hasattan sonra bir hafta süre ile güneş altında iyice kurutulmalı ve daha sonra depoya alınmalıdır. 2-3 Yıllık ekim nöbeti uygulanmalıdır.
Hastalığın kimyasal mücadelesi, tohum ilaçlaması ve yeşil aksam ilaçlaması olarak yapılmaktadır. Tohum ilaçlaması tohum ekiminin yapılacağı gün uygulanır. Yeşil aksam ilaçlamasına ise günlük ortalama sıcaklığın 10℃ derece nemin en az %80 olması durumunda başlanması gerekir. İklim koşulları ve ilacın etkinlik süresi dikkate alınarak ilaçlama aralıklarla yapılır. İlaçlamanın yapıldığı gün yağış olmuşsa ilaçlama tekrarlanmalıdır. İlaçlama tekniği olarak yeşil aksam ilaçlamasında bulaşmalar genellikle yaprak altlarında olduğu için yaprakların alt yüzeyleri ve bitkinin tümünün ıslanacak şekilde yapılmasına dikkat edilmelidir.
Üreticilerimiz, hastalık mücadelesi ile ilgili olarak İl ve İlçe Müdürlüklerimize müracaat ederek bilgi alabilirler.