
SERA KURULUMU
ÇAĞRI İLANI
Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi, 2025 yılı için Kümelenme Yatırım Ortaklığı (Bireysel Hibeler) kapsamında “Sera Kurulumu" hibe çağrı dönemi başlamıştır.
Bu çağrı ile zor coğrafi koşullarda genelde küçük ve parçalı arazilere sera kurarak, üretim yapmaya çalışan çiftçilerin gelirlerini artırarak yaşam kalitelerinin iyileştirilmesi amaçlanmaktır. Sera kurulumunda küçük ve âtıl tarım arazilerinin kullanılabilmesi bu arazilerin tarıma kazandırılmasını sağlayacaktır. Çiftçiler, aileleri ile birlikte üretim faaliyetlerine katılarak aile bütçelerine katkıda bulunacaklardır. Çankırı ilinde EKK-1 ve EKK-3 kümelerinde örtü altı sebze yetiştiriciliğinde için seracılıkta yenilikçi uygulamalar ile üretim imkânı yakalanacaktır. Ayrıca EKK-3 kümesinde de çilek üretimine yönelik sera kurulumunda desteklenmesi amaçlanmaktadır.
Hibe desteği vermek suretiyle (%70 hibe) EKK-1 ve EKK-3 kümelerinde örtüaltı sebze yetiştiriciliği için 10 adet 250 m², 22 adet 500 m², 10 adet 1000 m² seralardan kurulması hedeflenmiştir. Ayrıca 2 adet 1000 m² çilek serası da EKK-3 kümesi için planlanmış olup toplam da 44 adet sera kurdurulması planlanmıştır.
Bu destekten faydalanmak isteyen kişilerin Son 5 yıl içerisinde bakanlığımız ve bağlı kuruluşlarından sera kurulumu konusunda destek almamış olması gerekmektedir.
Hibe Konusu:
Kümelenme Yatırım Ortaklığı (Bireysel Hibeler) kapsamında öncelikle genç çiftçilerin ve kadınların üretime katılımının sağlanması, küçük ve orta büyüklükte tarım arazilerinin tarımsal üretime kazandırılması, ayrıca proje alanında seracılığın yaygınlaştırılması amacıyla kişilere sera kurulumu sağlanacaktır.
Uygulama Bölgesi:
Ekonomik Kalkınma Kümesi-1 (Merkez, Korgun, Kızılırmak, Yapraklı) ve Ekonomik Kalkınma Kümesi-3 (Eldivan, Şabanözü, Orta) proje sahasında yer alan köyler/mahallelerde uygulanacaktır.
Başvuru Süresi:
27 Şubat 2025 – 20 Mart 2025'arasındadır.
Son Başvuru Tarihi:
20 Mart 2025 günü saat 17:00'a kadardır. Bu tarihten sonra yapılacak başvurular kabul edilmeyecektir.
Başvuru Yerleri:
Başvurular Ekonomik Kalkınma Kümesi-1 (Merkez, Korgun, Kızılırmak, Yapraklı) ve Ekonomik Kalkınma Kümesi-3 (Eldivan, Şabanözü, Orta) kümelerinde bulunan Şube/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine yapılacaktır.
Kimler Başvuru Yapabilir?
- Proje sahasında bulunan EKK-1 ve EKK-3 Ekonomik Kalkınma Kümelerinde bulunan köylerde/mahallelerde çağrı ilan tarihi itibari ile en az 6 aylık asli ikametinin bulunması zorunludur. Bu durum seçim kriterlerinde süre olarak puanlanacaktır.
- Başvuru sahibinin 2025 üretim yılına ait Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kaydı olmalıdır. Sera kurulacak arazinin, proje bölgesindeki köylerde/mahallelerde yer alması gerekmektedir.
- Çiftçi grubu halinde başvuru yapılabilir. Çiftçi Grubu başvurusu yapmak isteyen başvuru sahiplerinin her biri, kurulacak grubun şartlarına uygun olmalıdır.
- Gerçek kişi olmalıdır. Tüzel kişiler ve çiftçi örgütleri adına başvuru yapılamaz.
- Devlet memurları, kamu işçileri veya devlet üniversitelerinde görevli öğretim elemanları hibe yatırımlarına başvuramazlar (Muhtarlar hariç).
- Kadın çiftçilerin ise ÇKS kayıtlılık durumu yok ise yatırım yapmalarına engel teşkil etmemesi için aynı hanede oturan eşinin veya birinci derecede kan veya kayın hısımlarının belgeleri ile hibe desteğinden yararlanabilirler. Ancak diğer belgelerin tümü başvuru sahibi kadın çiftçi adına olmalıdır. Özellikle sera kurulacak arazi kiralık ise başvuruyu yapan yararlanıcının adına kira senedi düzenlenmiş olmalıdır.
- Gerçek kişi yararlanıcılar, aynı yıl içinde farklı çağrı döneminde hibe konuları farklı olsa dahi, sadece bir kez bir hibe konusu için başvuru yapabileceklerdir. Birden fazla başvurusu olan yatırımcının tüm başvuruları reddedilir.
- Son 5 yıl içerisinde bakanlığımız ve bağlı kuruluşlarından sera kurulumu konusunda destek almamış olmalıdır.
Başvuruda İstenecek Belgeler Nelerdir?
- Başvuru Dilekçesi (İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden temin edilebilir.)
- Başvuru Formu (İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden temin edilebilir.)
- 2025 üretim yılına ait ÇKS Belgesi
- Sera Kurulumu Yapılacak Yerin Tapu Kaydı.
- Kurulum Yapılacak Yer Kiralık Arazi ise Tapu Kaydı ve en az 10 (on) yıllık Kira Sözleşmesi (Başvuru yaparken kira sözleşmesinin noter onaylı hali istenmez. Ancak hibeye hak kazanan yatırımcıların Hibe Sözleşmesi imzalamaya çağrıldıklarında belgelerin noter onaylı suretlerini getirmeleri zorunludur.)
Not: E-devlet Webtapu üzerinden Takdiyatlı Tapu veya İl/İlçe Müdürlüklerinin Tad Portal uygulması üzerinden alınmış içerisinde şerh, haciz, icra biligilerini gösteren tapu olmalıdır. - Aynı Hanede Yaşayan Birey Beyan Formu (Eğer başvuru sahibi ile aynı hanede ikamet eden en az %40 tam bağımlı engelli birey varsa engellik durumunu gösteren rapor.) (İl/İlçe Müdürlüğünden temin edebilir)
- Yararlanıcı Bilgi Formu (İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden temin edilebilir.)
- Tarihçeli Adres Kayıt Sistemi Belgesi (e-Devletten barkodlu şekilde alınacak)
- SGK Hizmet Döküm Raporu Belgesi (e-Devletten barkodlu şekilde alınacak)
- Nüfus Kayıt Örneği Belgesi (e-Devletten barkodlu şekilde alınacak)
- Adli Sicil Kaydı Belgesi (e-Devletten barkodlu şekilde alınacak)
- Hibeye çiftçi grubu olarak başvurulmuş ise, kurulmuş çiftçi grubuna üyeliği gösterir taahhütname
- Başvuru sahibi hibe bitkisel üretim konusu ilgili bir eğitime katılmış ise, sertifika veya katılım belgesi
- Başvuru sahibi herhangi bir çiftçi örgütüne kayıtlı ise belgesi (Ziraat Odası hariç)
- Sera Kurulumu Teknik ve İdari Şartnamesi (İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden temin edilebilir.)
- Kimlik Fotokopisi
- Taahütname (Son 5 yıl içerisinde herhangi bir kurumdan sera desteği almadığına dair)
- Taahütname (ayni/nakdi katkıyı öz kaynaklarınca tarafından karşılayacağı)
- Başvuru Teslim Alma Belgesi (İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden temin edilebilir.)
Başvurunuzu Nasıl Yapabilirsiniz?
- Proje bölgesinde ikamet ediyorsanız başvurular Ekonomik Kalkınma Kümesi-1 (Merkez, Korgun, Kızılırmak, Yapraklı ve Ekonomik Kalkınma Kümesi-3 (Eldivan, Şabanözü, Orta) kümelernde bulunan İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine giderek yapmak istediğiniz hibe ilgili olarak formları doldurup ve evrakları tamamlayarak başvurunuzu yapınız.
- Başvuru dosyasını İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne şahsen teslim ediniz. İnternet veya posta yoluyla yapılacak başvurular kabul edilmeyecektir.
- Başvuru formunda ve eklerindeki bilgilerden başvuru sahibinin sorumlu olduğunu unutmayınız! Başvuru yapan çiftçi demonstrasyon uygulamaya hak kazansa dahi başvuru dosyasında bulunan belge veya bilgilerin gerçeğe aykırı olduğu tespit edilmesi halinde başvurusu geçersiz sayılacaktır.
Ayrıntılı Bilgi ve Başvuru:
Ayrıntılı bilgi almak için uygulama bölgesinde bulunan Başvurular Ekonomik Kalkınma Kümesi-1 (Merkez, Korgun, Kızılırmak, Yapraklı) ve Ekonomik Kalkınma Kümesi-3 (Eldivan, Şabanözü, Orta) İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine giderek şahsen ya da telefonla ilgili kişilerden (Çiftçi Destek Ekibi) bilgi alabilirsiniz.
Ayrıntılar https://cankiri.tarimorman.gov.tr/ adresinde “Duyurular" bölümünde mevcuttur.
İl /İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün İrtibat Telefon Numaraları:
Korgun İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Çiftçi Destek Ekibi 0(376) 343 15 20
Kızılırmak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Çiftçi Destek Ekibi 0(376) 324 14 33
Yapraklı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Çiftçi Destek Ekibi 0(376) 361 20 11
Eldivan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Çiftçi Destek Ekibi 0(376) 311 20 22
Şabanözü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Çiftçi Destek Ekibi 0(376) 518 10 09
Orta İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Çiftçi Destek Ekibi 0(376) 615 10 03
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü İl Proje Yürütme Birimi 0(376) 213 76 18