YENİ AHIR ve AĞIL (ÇADIR) YAPIMI HİBE İLANI
Hibe İlan Tarihi : 24 Şubat 2025
Başvuru Başlangıç Tarihi : 27 Şubat 2025
Başvuru Bitiş Tarihi : 20 Mart 2025
Başvuru Yeri : EKK-1 (Merkez köyler, Kızılırmak, Yapraklı, Korgun), EKK-2 (Çerkeş, Atkaracalar, Bayramören, Kurşunlu, Ilgaz) ve EKK-3 (Eldivan, Şabanözü, Orta) kümelerinde bulunan İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri
A. Giriş
Bu hibe çağrısı ile Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi kapsamında 180 m² (12x15) alana sahip demonte çadır ağıl ve ahırlar kurdurulacaktır.
Başvurusu sonucunda desteklemeye hak kazanan yararlanıcılara %70 oranında hibe ödemesi yapılacaktır. Bu hibe çağrısı kılavuzunun amacı, verilecek hibenin niteliği, başvuru sahiplerinde aranacak özellikler, hibe kullanımının şartları ve uygulama süreçleri hakkında başvuru sahiplerine, yüklenicilere ve uygulamada görevli kişilere temel bilgiler vermektir.
B. Uygulama Bölgesi
Ekonomik Ekonomik Kalkınma Kümesi-1 (Küme içerisindeki ilçelerin tüm mahalle ve köyleri), Ekonomik Ekonomik Kalkınma Kümesi-2 (Küme içerisindeki ilçelerin tüm mahalle ve köyleri) ve Ekonomik Ekonomik Kalkınma Kümesi-3 (Küme içerisindeki ilçelerin tüm mahalle ve köyleri)'de yapılacak yeni çadır ağıl/ahır yatırımı için hibeye çıkılması planlanmıştır.
C. Desteklenecek Yatırımın Kapsamı
- Detayları ekte bulunan Teknik Şartname 'de yazılı olduğu üzere, 180 m² demonte yeni çadır ağıl/ahır yapımı desteklenecektir.
- Çadır ağıl ve ahırın yerleştirileceği toprak zemininin hazırlanması yararlanıcı tarafından yapılacaktır. Çadır ağıl/ahır kurulacak arazi üzerinde, kuruluma engel olacak hiçbir şey bulunmayacak şekilde yükleniciye teslim edilecektir.
- Yatırım yapılacak arazi kiralık ise en az 5 (beş) yıllık kira sözleşmesi (Başvuru yaparken kira sözleşmesinin noter onaylı hali istenmez. Ancak hibeye hak kazanan yatırımcıların Hibe sözleşmesi imzalamaya çağrıldıklarında belgelerin noter onaylı suretlerini getirmeleri zorunludur).
- Yatırım yapılacak arazi hisseli ise diğer hissedarlardan Yeni Ağıl/Ahır Yapımı (Çadır) için alınmış muhtar onaylı en az 5 (beş) yıl süreli muvafakatname.
- Yeni ağıl/ahır kurulumu toplam hibe desteği yukarıda açıklanan KDAKP katkısı bedelini geçemez. Toplam Proje bedeli belirtilen tutar üzerinde olması durumunda yararlanıcı artan tutarı kendi öz kaynağından karşılayacaktır.
D. Başvuru Sahiplerinde Aranacak Özellikler
1. Başvuru sahiplerinin “C. Uygulama bölgesi" bölümünde yazılı köylerde/mahallelerde ikamet etmesi zorunludur. Duyuru tarihi itibariyle en az 6 (altı) aylık asli ikametinin bu mahallelerde/köylerde olduğunu gösteren ikamet adresi istenecektir.
2. Başvuru sahiplerinin “C. Uygulama bölgesi" bölümünde yazılı EKK-1, EKK-2 veya EKK-3 kümelerinde güncel 2025 yılı Hayvan Bilgi Sistemi (HBS) kaydı olmalıdır. HBS kaydında ahır başvuruları için en az 3 büyükbaş ağıl başvuruları için 20 hayvan kaydı olmalıdır.
3. Başvuru yapacak kadın çiftçiler için HBS kayıtlılık durumu yok ise yatırım yapmalarına engel teşkil etmemesi için aynı hanede oturan eşinin veya birinci derecede kan veya kayın hısımlarının belgeleri ile hibe desteğinden yararlanabilirler. Değerlendirme aşamasında kayıt belgesi kullanılan kişinin kayıtlı tüm büyükbaş/küçükbaş hayvan varlığı puanlamaya tabi tutulur.
4. Tüzel kişiler ve çiftçi örgütleri adına başvuru yapılamaz.
5. Kamu çalışanları (kadrolu ve sözleşmeli işçi, memur vs.) başvuru yapamazlar.
6. Hibe çağrı dönemi arasında açılmış hayvan işletmelerinin başvuruları kabul edilmeyecektir.
7. Başvuru sahiplerinin belirttikleri parselde aşağıdaki durumlar bulunması halinde;
a) Parsel mera alanın üzerindeyse,
b) Parsel orman arazisi üzerinde ise,
c) Parsel hazine arazisi üzerinde ise, (Kiralık kabul edilir.)
d) 3194 nolu İmar Kanunu'nun Madde 8. ğ bendine göre belirtilen ada parselin kadastral yol sınırı olmaması,
e) Plansız Alanlar Yönetmeliği'nin Madde 63. bendine göre mahreç aldığı yola 10 metreden, diğer parsel hudutlarına 5 m den az yaklaşılması durumunda veya inşaat alan katsayısının %40'ı geçmesi durumunda başvurular kabul edilmeyecektir.
İ. İzin İşlemleri
Çadır ağıl/ahır projeleri kurulum yapılacak ada/parselin bulunduğu yerleşim alanına göre ruhsata tabi ya da muaf olabilimektedir. Çadır ağıl/ahır projeleri ile ilgili izin işlemleri İl Özel İdareleri, İl Tarım ve Orman Müdürlükleri ve Belediyeler tarafından yürütülmektedir.
a) Plansız Alanlar Yönetmeliği Madde 57. gereğince köy yerleşik alan içerisi ve civarında olan çadır ağıl/ahır projesi için Çankırı İl Özel İdaresinden alınmış “Belirtilen parselde kurulucak çadır ağıl/ahır fen ve sağlık kuralları bakımından uygundur" yazısı ile ruhsata tabi olmadan başvurabilirler.
b) Köy yerleşik alanları dışında belediye sınırları içerisinde yer almayan tüm yapılar yapı ruhsatı ve yapı kullanım iznine tabi olup bu izinler Çankırı İl Özel İdaresi tarafından verilmektedir. Yatırımını tamamlayan yatırımcı yapı kullanım izin belgesi ya da yapı kayıt belgesi ödeme evrakları içerisinde teslim etmeden hibe alamaz.
c) İlçe belediyelere ait mahalle alanları içerisinde çadır ağıl/ahır kurulumu gerçekleştirilmesi için gerekli izinler İlçe Belediyeleri tarafından verilmektedir. Söz konusu izin için ilçe belediyelerinin “Belirtilen parselde kurulacak çadır ağıl/ahır ruhsata tabi değildir" yazısı kurulum izni için yeterli görülmektedir. Bu yazı verilmediği takdirde ilgili ilçe belediyesinin mevzuatına göre inşası tamamlanmış çadırın yapı kullanım ya da yapı kayıt belgesi getirilmesi gerekmektedir.
Yatırımcıların izin işleri tamamen yukarıda belirtilen kurumlarla ilgili olup T.C. Tarım Orman Bakanlığı ve Çankırı İl Tarım Müdürlüğü'nün bir sorumluluğu bulunmamakta olup tüm sorumluluk yatırımcılara aittir.
Ödeme Evrakları içerisinde gerekli izin yazıları bulunmayan yatırımcılara kesinlikle hibe ödemesi yapılmayacaktır.
Ruhsat ve izin işlemleri için yatırımcı tarafından harcanacak proje bedelleri hibe ödemesi kapsamında değildir.